foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witam!
Serdecznie witam na stronie głównej nieoficjalnego serwisu wsi Mirocin, położonej w województwie podkarpackim, w powiecie przeworskim.Więcej

mirocin.pl

Strona mieszkańców i sympatyków

Tym razem przepis na pierogi z mrożonego bobu, zebranego z ekologicznych, przydomowych grządek.

 

Nadzienie
500 g bobu
2 cebule
4 ząbki czosnku
łyżka masła lub oleju
łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub masła
1 jajo
szczypta soli

Wykonanie
Bób ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania osolić. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor. Ugotowany bób, zeszkloną cebulę i czosnek zemleć na maszynce. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Farsz po dokładnym wymieszaniu powinien być wyrazisty w smaku. Proporcje składników ciasta należy dobrać w taki sposób, by po wyrobieniu było ono elastyczne. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykroić krążki, na które ułożyć po łyżeczce farszu i dokładnie skleić brzegi, uprzednio składając na pół. Tak przygotowane pierogi należy gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu można podawać z cebulką podsmażoną na maśle lub ze skwarkami, posypane koperkiem.

Tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy mogą komentować

Logowanie

LKS Start Mirocin

Online

Odwiedza nas 7 gości oraz 0 użytkowników.