foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witam!
Serdecznie witam na stronie głównej nieoficjalnego serwisu wsi Mirocin, położonej w województwie podkarpackim, w powiecie przeworskim.Więcej

mirocin.pl

Strona mieszkańców i sympatyków

Nawet nie posiadając garnka rzymskiego, można upiec dobry chleb. Poniżej przepis na chleb w brytfannie.


Składniki:
3/4 kg mąki
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody

Wykonanie:
Składniki wymieszać łyżką w pojemniku, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rano podsypać blat mąką i zagnieść ciasto, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30-40 minut. Brytfannę typu gęsiarka nagrzać razem z pokrywką do 220o C. Do gorącego garnka wrzucić ciasto i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 200o C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.

Tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy mogą komentować

Logowanie

LKS Start Mirocin

Online

Odwiedza nas 3 gości oraz 0 użytkowników.