Składniki
6 dużych ziemniaków
20 dag wędzonej polędwicy lub kiełbasy
2 ząbki czosnku
15 dag sera żółtego
2 cebulki razem ze szczypiorkiem
3/4 szkl. jogurtu naturalnego
2 jajka
sól, pieprz
masło
Wykonanie
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, dzielimy na ćwiartki, blanszujemy w osolonej wodzie przez ok 15 min.
2. Foremkę żaroodporną natłuszczamy masłem, wykładamy lekko przestudzone ziemniaki, pokrojoną w kawałki wędlinę, posiekane i zeszklone na tłuszczu cebulki oraz posiekany czosnek.
3. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem, dodajemy jogurt, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty, posiekany szczypiorek, przyprawy, mieszamy a następnie wykładamy na ziemniaki z polędwicą.
4.Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 min.