foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witam!
Serdecznie witam na stronie głównej nieoficjalnego serwisu wsi Mirocin, położonej w województwie podkarpackim, w powiecie przeworskim.Więcej

mirocin.pl

Strona mieszkańców i sympatyków

Placki:
4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2-3 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej do smażenia

Gulasz:
1/2 kg wołowiny lub wieprzowiny, można też pierś kurczaka
1 duża cebula
1/2 litra bulionu
2 kolorowe papryki (czerwona, zielona) - żółta lepiej nie
ząbek czosnku
tłuszcz do obsmażenia
1 łyżka mąki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
przyprawa w płynie maggi


Wykonanie:
Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć wraz z marchewką na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz. Starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki na całą patelnię.

Mięso pokroić w kostkę (2x2 cm), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Zalać gorącym bulionem (może być z kostki rosołowej). Zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, wraz z czosnkiem i dodać do mięsa. Dusić ok. 1 godzinę.

Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, przyprawami i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką lub Gustin fix-em jeśli jest taka potrzeba

Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Można podać z surówką.

Tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy mogą komentować

Logowanie

LKS Start Mirocin

Online

Odwiedza nas 2 gości oraz 0 użytkowników.